Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Mostra Sessions Monogràfic El gran pioner: Ladislas Starewitch

El gran pioner: Ladislas Starewitch

Un geni sense parangó, un referent absolut. Contes i faules inoblidables en animació de titelles.

Horari

Divendres 22 de febrer / 16 h. La Llotja, Sala Ricard Viñes

DURADA: 1 h 30 min
CURTS. Tots els públics

 

Pioner i mestre indiscutible de l’animació de titelles, cineasta autodidacte, antropòleg de formació i entomòleg aficionat, Starewitch, nascut a Moscou el 1882 de família polonesa, va fer més d’un centenar d’obres, a Lituània, a Rússia i, a partir del 1920, a França.

La seva afició primerenca pel dibuix i la fotografia i la seva fascinació per la natura, especialment pels insectes, que col·leccionava des de jove, van confluir en la creació d’una obra única. Els seus primers personatges animats van ser insectes; va confeccionar titelles pràcticament indistingibles dels models dissecats i va anar ampliant la fauna, mantenint sempre en els seus animals una meravellosa i inquietant aparença realista.

Molts dels seus relats s’inspiren en contes i faules tradicionals, però els més celebrats els va basar en històries pròpies. El seu talent per al ritme narratiu, la seva inventiva tècnica i la vida que desprenen els seus personatges, plens de murrieria, fan de cada pel·lícula una obra mestra en què l’humor absurd de tradició gogoliana se suma a la poesia i a la sàtira política.

L’èxit de la sèrie d’aventures protagonitzades pel gos Fétiche li va suposar la trucada de Hollywood, que ell va desatendre per continuar treballant en el seu petit taller als afores de París amb un equip de producció modestíssim (la seva dona, Anna Zimmermann, com a assistent, i les seves filles: Irène rere la càmera, com a coguionista i animadora, i Nina com a actriu en moltes de les seves pel·lícules), però amb absoluta llibertat.

Tot i el reconeixement que va obtenir tant al Moscou dels anys previs a la revolució bolxevic com al París de les dècades de 1920 i 1930, va morir en l’oblit, el 1965. La seva obra es va començar a restaurar als anys noranta. Han elogiat Starewitch directors como Nick Park, John Lasseter, Tim Burton i Wes Anderson. Per Jan Švankmajer és «el Méliès de l’animació», i per als germans Quay, un mestre.

Carolina López

Programa

 

  • Comment naît et s'anime une ciné-marionnette - Ladislas Starewitch, França, 1932
  • La revanche du ciné-opérateur - Ladislas Starewitch, França, 1912
  • Le mariage de Babylas - Ladislas Starewitch, França, 1921
  • Fétiche Mascotte / Fétiche 33-12 - Ladislas Starewitch, França, 1933
  • Fleur de Fougère - Ladislas Starewitch, França, 1949

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325